Bio-ecomarkt

Op zondag 16 september 2018 van 14u tot 17u organiseert Groen-Deinze opnieuw haar jaarlijkse Bio-Ecomarkt op het Sint-Poppoplein in Deinze. Je kan je informeren, het gezicht achter het product zien, de sfeer opsnuiven en genieten van een gezellig biocafé.

Eddy Donné: “Door naar de bio-ecomarkt te komen, kan je kennis maken met producenten en winkeliers die het opnemen voor de biolandbouw, voor ecologisch wonen en leven en voor de natuur in het algemeen. De Deinse bevolking kan met een aankoop meteen ook een steentje bijdragen tot een duurzame aarde en een beter klimaat.”

Martijn Bruneel: “Ook dit jaar zijn er nieuwigheden op de Ecomarkt langs de Leie. De interactie tussen standhouders en bezoekers kan soms tot mooie ideeën, plannen en realisaties leiden. Er is de hele namiddag live muziek gebracht door Rhiannon, Kodiac en Peter & Petra (uit Wontergem) Een volledig Deins programma: denk globaal, programmeer lokaal. Mensen kunnen voorafgaand aan de ecomarkt vanaf 12u (h)eerlijk middageten verkrijgen bij GreenFeet. Daarbij zal ook al muziekgroep Rhiannon het beste van zichzelf geven.

Mieke Roelens: “Momenteel zijn er 25 standhouders ingeschreven:

Er zal heel wat info zijn over ecologische voeding. De Wassende Maan & de Zonnekouter zijn een landbouwcoöperatieve uit Astene en Machelen die op biologisch dynamische wijze groenten telen. Nieuw is Biotaste die binnenkort open gaat op de Gentsesteenweg. Je kan er terecht voor al je biologische voeding. Er wordt samen gewerkt met lokale voedingsproducenten uit de streek. Je kan ook lekkere en (h)eerlijke voeding proeven bij Greenfeet, een foodtruck die ecologische hapjes serveert recht vanuit de permacultuurtuin. Flourpower is dé ambachtelijke leverancier van meel, bloem , broodbakmixen. De vakmolenaar staat garant voor kwaliteitsvolle bakkerijgrondstoffen! Traditiegetrouw zal de Wereldwinkel aanwezig zijn met fairtrade voedingsproducten die een eerlijke prijs geven aan landbouwers uit het Zuiden. Florent Van Broek kennen wij o.a. als gids van zijn maandelijkse wandelingen op zondag in de Brielmeersen. Daarnaast is Florent sterk begaan met de bijen. Bij deze ervaren imker kan je honing proeven. Ook à la tarte brengt ecologische melen en yoghurt mee. Bij Pure kan je terecht voor ecologische zouten, houten keukenspulletjes en wol. Bij Crea-lief kunnen kinderen vilten of kapotte knopen een nieuw leven geven.

De initiatiefnemers van Village Support Rangaroon bieden zelfgemaakte confituur en chutney aan. Dit project steunt zelfhulpgroepen van vrouwen en plaatselijk eco-toerisme in Rangaroon, Darjeeling, India. Je kan er ook een 2e handsfiets vinden.

Goed van Doen is een kledingswinkel met ‘fair fashion & sustainable lifestyle’. Vorig jaar was deze winkel in trek met prachtige en comfortabele ecologische kledij. Nieuw dit jaar is de Deinse speciaalzaak uit de Georges Martensstraat{Be} Leef. Bij BE Leef kan je terecht voor kledij, accessoires, cosmetica,… Bij de selectie van de collecties let de zaakvoerster er steeds op dat het productieproces op een eerlijke manier verloopt, eerlijke merken in een eerlijk kader. Bij Amala kan je terecht ecologische bedden en beddentextiel.

Speciaal voor jonge moeders zijn Mammies en pappies aanwezig. Bij die stand kan je terecht voor wasbare luiers en alles wat je nodig hebt bij een geboorte. Er zijn ook hangmatjes, speelgoed, kledij, enz. Je hebt een ruime keus en je kan gemakkelijk zoeken per type luier en per materiaal.

Dit jaar is Sigrid Depraetere terug aanwezig met t*Rust-dekentjes. Dat zijn zware dekentjes die voor verschillende doelen gebruikt kunnen worden. t*Rust staat zowel voor ‘rust’ als voor ‘vertrouwen’: via het deken worden mensen zich meer bewust van hun lichaam en kan het lichaam zich ontspannen. Het dekentje brengt iemand terug in contact met zichzelf doordat de eigen lichamelijke grenzen hervonden worden.

Zoals vorig jaar is er opnieuw “de Ontknoping” uit Ertvelde met etherische oliën die een krachtig genezend effect hebben op lichaam en geest. Ook komt Hilde Belmans met aloë vera-producten die een weldaad zijn voor het lichaam.

Dit jaar is Zoë Schaubroeck aanwezig met een praktijk voor massage en gezondheidsbegeleiding. Je kan bij haar terecht met zowel lichamelijke als emotionele klachten of gewoon om preventief en op een natuurlijke manier aan je gezondheid te werken. Zoë kan je verwennen met handmassage.

Naaste in nood is een project van Françoise Noé, die voor armen in de buurt een steentje wil bijdragen. Ze maakt creatieve kaartjes van oud papier, vormt goedkope spulletjes om tot kunstwerkjes en nog veel meer.

En zoals gewoonlijk kan je je gading vinden op de infostanden van VELT-Leieland, Natuurpunt Deinze-plus en de JNM. Bovendien zorgen we zoals vorig jaar voor een gezellig biocafé en ecologisch verantwoord speelgoed voor de kinderen.

De toegang is gratis. Iedereen is van harte welkom!”