Opiniecafé met Eva Martens

22 Oktober 2017

't Is niet zo erg? Armoede in het zorgbeleid. Eva Martens houdt het zorgbeleid tegen het licht en vertelt over haar werk bij WGC De Sleep in Gent.

Maandag 13 november 2017 om 20 u. in café Chloé's op de markt in Deinze.

Na ons laatste opiniecafé met Ines Keygnaert over intrafamiliaal en seksueel geweld dit voorjaar pikken we in november de draad terug op met een thema dat helaas niet uit de actualiteit is weg te slaan.

Denk maar aan het rapport dat onlangs gepubliceerd werd naar aanleiding van de Werelddag van Verzet tegen Armoede: 1 op de 8 mensen met een laag inkomen stelt doktersbezoek uit om financiële redenen. En dat terwijl mensen in armoede net vaker kampen met gezondheidsproblemen.

Een thema waar de Vlaamse overheid niet goed weg mee weet en dat ze liever onder de mat veegt.

Denk aan het ondermaatse discours van staatssecretaris van armoedebestrijding, Zuhal Demir, in reactie op de conclusies van een wetenschappelijk rapport over de armoedeproblematiek in België, een studie nota bene door haar eigen voorgangster besteld, waarbij ze niet aarzelt de auteurs van het rapport persoonlijk aan te vallen.

We zullen het dus hebben over de armoedeproblematiek en de nood aan een betere toegang tot vooral de eerstelijnsgezondheidszorg.

Wie kan ons hier beter wegwijs in maken dan iemand die als arts dagelijks midden in deze problematiek staat?

Dokter Eva Martens is bij velen onder u allicht geen onbekende. Ze is onder andere actief betrokken bij de scouts van Deinze, politiek geëngageerd bij GroenRood en lid van het Deinse koor "Les Amies de Charles".

Daarnaast is Eva al ettelijke jaren als arts verbonden aan wijkgezondheidscentrum (WGC) 'De Sleep' in Gent.

Terwijl in het huidige politieke klimaat de financiering van een toegankelijke gezondheidszorg meer en meer onder druk komt te staan, zie recent nog de besparingsmaatregel van minister Maggie De Block die de erkenning van nieuwe WGC's bevriest,  zet wijkgezondheidscentrum 'De Sleep' zich al ruim 40 jaar in voor een solidaire en menslievende zorgverlening.

Eva brengt niet alleen kleine en grote verhalen mee over het wel en wee van het wijkgezondheidscentrum. Ze brengt ook een 1 uur durende documentaire mee gemaakt door Victoria DeLuxe (!) en geregisseerd door Brecht Vanhoenacker.

De aangrijpende docu 'T is niet zo erg' schetst een portret van de bijzondere plek die De Sleep is. Onverbloemd maar met gevoel voor waardigheid portretteert deze 'tranche de vie' het leven in de wijken Sluizeken, Tolhuis-Ham en Muide-Meulestede in Gent.

Eva leidt de documentaire uitgebreid in en beantwoordt daarna uw vragen over de werking van het WGC en de actuele problemen waarmee zorgsector worstelt.

Het opiniecafé vindt voor het eerst plaats in "Lounge en tapas-bar Chloé's" op de Markt in Deinze. Ditmaal op maandag 13 november 2017.

Het opiniecafé start om 20 u, inkom is, zoals steeds, gratis.

De organisatie is nog steeds in handen van: Groen Licht!

Hopelijk mogen we u talrijk verwelkomen om Eva aan het woord te horen.

Tot dan,

het GroenLicht! - team.